donderdag 14 januari 2010

Mindfulness workshop was top!

Vrijdag 8 januari was het zover, 12 deelnemers meldden zich om 9.00 uur in het clubhuis van FPNP te Lienden. Het was koud buiten maar de koffie en thee stonden dampend klaar. Het was het begin van een heerlijke, mindfulle dag. De ochtend hebben we besteed aan contact maken met elkaar en voorzichtig verkennen wat 'aandacht' is en welke rol 'aandacht' speelt in het dagelijkse leven.




De super-lunch, met liefde klaargemaakt door mijn collega's ging vooraf aan een 'wandeling met aandacht',  gemaakt in de snijdende vrieskou op de dijkjes rondom Lienden. Kkkkkoud maar prachtig.
Na nog een paar afsluitende oefeningen was het einde van de workshop daar. Het was klaar en rond en we lieten elkaar rond half vijf weer los. Deelnemers waren enthousiast en geraakt, sommigen gaven aan één van de volgende sessies weer aan te sluiten.
En wat was het voor mij fijn om te begeleiden...vrijdag 12 maart de volgende!

dinsdag 12 januari 2010

Scheve Schaats Rijden


In alle vroegte voor de drukte uit met mijn neef en wat vrienden op de Kortenhoefse plassen heerlijk geschaatst. Uiteraard de nodige scheuren in het ijs wat het rijden van een scheve schaats heel makkelijk maakt!! In vroeger tijden toen de meeste mensen nog geen paard en wagen hadden en de echte stevige winters nog volop aanwezig waren, was de schaats het vervoermiddel van het volk in de winter. Tegenwoordig staat er zo'n dikke file richting het ijs dat je bij wijze van spreken het ijs ziet smelten door de CO2 uitstoot. Daarmee zijn we terug bij de scheve schaats. De associatie met "vreemdgaan" ligt voor de hand maar in de meeste vertalingen gaat het over iets moreel verwerpelijks. Tijd dus om onszelf af te vragen hoe we omgaan met onze ethische/morele vraagstukken in 2010 met al dat "geschaats" om ons heen...

Ik wens een ieder een heerlijk 2010 toe en hoop dat we de "scheve schaats" over een paar jaar alleen nog terugvinden als vertaling van de "door een oneffenheid in het ijs verbogen ijzer van de schaats"


Groet, Robert Jan