dinsdag 22 januari 2013

(Speel)ruimte voor jouw nieuwe werkelijkheid



The Times They Are A-Changin' (5)

Vijfluik over crisisdenken, vernieuwing en leiderschap

(Speel)ruimte voor jouw nieuwe werkelijkheid

In onze FPnP-trainingen nodigen we mensen uit om opnieuw te kijken naar zichzelf en hun gedrag. Nadenken dus over je eigen vooronderstellingen, met als stelling: ‘Neem je performanceproblemen waar? Onderzoek dan je denken’. Een interessant experiment omdat onze gedachten bepalen wat we zien.

Hoe meer je je bijvoorbeeld richt op wat wél werkt, hoe beter de performance van je mensen en je organisatie wordt. Hoe meer jij je richt op wat er allemaal níet goed is, hoe harder de performance achteruit holt. Hierin herken je het onderscheid tussen twee soorten ‘gelovigen’. De een zegt: ‘eerst presteren, dan leren en dan genieten’. De ander: ‘eerst genieten, daarvan leren om vervolgens veel beter te presteren.’ Wij geloven het laatste. Omdat wij er ook van overtuigd zijn dat alles wat we aandacht geven, groeit.

Soms hanteren wij onze menselijke geest als een gesloten vuist. Een vuist die krampachtig vasthoudt aan het ‘bekende’, aan wat we voor ‘waar’ houden. Dat geeft veiligheid. De witte knokkels laten de kracht zien waarmee we knijpen. Hoe harder, hoe meer verzuring. Pas als we onze hand openen, kunnen we onze ‘zekerheden’ loslaten en het nieuwe ontvangen. We denken dat loslaten verliezen betekent. Maar ontwikkelen gaat over het toevoegen van iets nieuws aan alles wat we op dat moment al kennen, kunnen en voelen. Zo gaat het niet om exclusiviteit maar om inclusiviteit. Niet om of/of -denken maar om en/en- denken.

We zijn als enige specie gezegend met het vermogen om te denken óver ons denken. Met ons reflectieve bewustzijn kunnen we dus ook ruimte creëren voor een nieuwe werkelijkheid. Voor transformatie. Kiezen voor transformatie betekent dan ook kiezen voor zelfonderzoek. Onderzoek naar wat we denken, wat we voelen, waaraan we behoefte hebben. We vragen onszelf: ‘Is het wáár wat ik denk? Waar komt die gedachte vandaan en wil ik er ook zo over denken?’ Zo nee: ‘Wat zou ik ervoor in de plaats willen hebben en hoe geef ik dat dan richting? Stel dat het mij lukt anders te denken, hoe zou ik mij dan voelen?’ Dit proces gaat ons leven lang door, en als we oud kunnen worden, wie heeft er dan haast? Geniet, leer en presteer.

Robert Jan Steinmetz | Frits Wilmsen | Robin Beker

Dit was de laatste aflevering van een serie van vijf blogs over crisisdenken, vernieuwing en leiderschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten