maandag 27 augustus 2012

Mijn auto uitlenen, echt niet!! Of wel....


Mijn buurman staat op de stoep en verteld dat zijn auto niet wil starten. Hij zag onze auto op de oprit staan en vraagt of hij hem even mag lenen. Schoorvoetend zeg ik ja , nee zeggen blijkt toch oh zo lastig, helemaal als ik iemand aardig vind.  Maar in mijn achterhoofd komen allerlei vragen en angsten boven. Wat als hij er een deuk inrijdt? Zo meteen rijdt iemand anders er een kras in? Wat als er nou net bij hem iets kapot gaat? Hoe weet ik nou of hij echt op tijd terug is?
Allemaal logische vragen die te maken hebben met mijn zorgvuldigheid voor de relatie met mijn buurman en natuurlijk met mijn auto!

Maar mijn gedachten gaan verder. We leven in een tijd waarin schaarste meer en meer een normaal begrip lijkt te worden. De crisis roept allerlei nieuwe vragen en gedachten op. Kunnen we nog wel zo door met onze olie voorraad? Al die uitstoot zou toch minder moeten worden.  Onze voedselvoorraad lijkt niet genoeg voor iedereen op aarde. Moeten we niet meer gebruiksartikelen opmaken voordat we nieuwe kopen?
Waarom moet ik eigenlijk alles zelf hebben terwijl ik het voor een groot deel van de tijd niet gebruik, zoals onze tweede auto.

Mijn auto uitlenen aan de buurman kan wel ook zonder de bovengenoemde zorgen.
Het vraagt namelijk om een inhoudelijke afspraak die buiten de relatie omgaat.  En zorgt voor een onafhankelijke en onpartijdige samenwerking waar beide partijen belang bij hebben.
Het proces van Open Onderhandelen, www.fpnp.nl,  volgens het Harvard Model loopt langs zes vuistregels. En vuistregel 1 zegt; maak onderscheid tussen de inhoud en de relatie. Vuistregel 2 zegt; zorg voor persoonlijk vertrouwen in de relatie en maak de inhoud zakelijk vetrouwensonafhankelijk.
En dit kan voor het uitlenen/verhuren van je eigen auto aan je buurman.
www.snappcar.nl biedt een uitstekende oplossing die zorgt voor individuele vrijheid voor mij als eigenaar en tegelijkertijd zorgt voor een zakelijke overeenkomst met mijn buurman die onze relatie zuiver houdt.

Zo kan gedeeld gebruik van een auto leiden tot meer contact met je buren. Tot een kostenbesparing voor meerdere partijen doordat de één inkomsten genereert terwijl de ander geen vaste kosten meer heeft voor de tweede auto. Een legere straat waar minder parkeervakken nodig zijn. Een straat waar kinderen lekker kunnen spelen.  En we leveren een bijdrage aan consuminderen waar op zich in deze tijd toch ook niets mis mee is.

Als je meer wilt weten over de andere vuistregels dan hoor ik dat graag via robertjan@fpnp.nl  of lees eens Excellent Onderhandelen, geschreven door Roger Fisher.
Uiteraard ben ik ook heel benieuwd naar je reactie in het algemeen.

Hartelijke groet,

Robert Jan Steinmetz